Nieuwe Schrijfsels - Nieuwsbrief

Nr 7 - dec 2003

Nieuws

Website

 • Nieuw Verhaal:
  Het verhaal Nattigheid heb ik enige jaren geleden geschreven en nog eens herschreven. Toch blijf ik er enigszins ontevreden over, al kan ik er niet precies de vinger op leggen. Misschien hebben jullie suggesties voor me ???

 • Weeklog:
  Tot nog toe heb ik elke week een stukje in mijn weeklog weten te schrijven. Er staan nu zes stukjes op en er volgen er méér.
  · 26 november 2003: Jaloers
  · 23 november 2003: Goddelijk
  · 16 november 2003: Verduistering
  · 04 november 2003: Stoepje scho..
  · 28 oktober 2003: Een klok te ver
  · 21 oktober 2003: Geesten uit de doos

 • Mijn website heeft opnieuw twee awards gewonnen, namelijk van Midicom en Siterecensie. Lees wat ze er van vonden op de Awards-pagina van mijn site

 • Er kwamen weer nieuwe reacties op het verhaal Struisvogelgeneratie. Onder andere van een onbekend familielid (dezelfde achternaam als ik)!


 • Op 14 november kwam bezoeker nummer 1500 op de site.

 • In de maand november telde de site 175 bezoekjes. In totaal kent de website nu 1595 bezoekers sinds het begin in april van dit jaar.

 • Wil je iets aan me kwijt? Gebruik het contactformulier!

 

terug naar boven

Lost Souls- Doves

Mezzanine - Massive Attack

MUZIEK: Heard in the Scene-Heleen van den Hombergh

Beluisterd

In november

Concert van Heleen van den Hombergh in Harderwijk!

Mezzanine - Massive Attack
Mezzanine
Massive Attack

Lost Souls- Doves
Lost Souls
Doves

terug naar boven

 

Column

Uitverkoop van het gevoel

We konden afgelopen weken weer flink janken bij de tv. Jong meisje vermoord in Nijmegen, vriendinnetjes aan het woord. Ontroering, verdriet, verontwaardiging - stille tochten, gedichtjes, bloemen, tranen. De beelden zijn bekend.
Het gevoel viert hoogtij op teevee. Het is een wegwerpartikel geworden. Daardoor zien we het verschil niet meer tussen echt en namaak. All You Need is Love, Het Spijt Me, Surprise Show, Vermist, de tranen van Maxima, de Bevalling, Trouwen met Robert ten Brink. Zelfs B&W, Netwerk, Barend en Van Dorp, Kopspijkers. Waar emotie te vinden is, snorren de camera's, kwetteren de praatprogramma's, werken programmamakers koortsachtig aan groteske nieuwe toepassingen. Het maakt niet uit, als er maar gejankt kan worden. Audiovisuele versies van het bekende schilderijtje van het jongetje met de traan.

December is bij uitstek het seizoen van het namaakgevoel. Ik zie er als een berg tegenop en vrees dat ik weer de hele maand mijn oren en ogen moet sluiten. Niet alleen voor de televisie maar overal. Want we leveren elk jaar vlak na Sinterklaas collectief onze goede smaak in. We versieren ons doorgaans smaakvol ingerichte huis opeens met oerlelijke glitterdingen. Bezoedelen vernuftig aangelegde tuinen en straten met smakeloze snoeren knipperende lampjes. Plaatsen in ons designkantoor een kunstkerstboom met afstotelijke ballen erin. Spelen op de radio de hele dag misselijkmakende muziek (Don't you know it's Christmas time) en zenden mierzoete films uit, compleet met arrenslee, sneeuw op de daken en 'Daddy I love you'-dialogen. We doen 'gezellig' met geurkaarsjes en houden tijdelijk eventjes heel veel van onze familieleden, eenzame straatgenoten, arme sloebers en zwervers. We sturen de mensen aan wie we het hele jaar niet gedacht hebben het onvermijdelijke kaartje met zoetsappige clichéwensen. We geven onze relaties of werknemers, die we elf maanden lang hebben opgejaagd, opeens goedbedoelde cadeaubonnen, banketstaven, kerstpakketten of eindejaarsuitkeringen. En we gaan zelfs weer eventjes bidden in de kerk. Sommigen van ons, tenminste. De uitverkoop van het gevoel. Uw geweten schoon in enkele weken! Twee halen één betalen. Totale leegverkoop. Op is op.

December. Het is de maand waarin ik een diepe winterslaap zou willen houden, diep weggedoken in een holletje, ogen en oren gesloten. Pas in januari zou ik voor het eerst weer één oogje open te durven doen. Dan hebben mensen misschien langzamerhand hun goede smaak weer teruggevonden. Durven ze gewoon weer onaardig tegen elkaar te zijn. Laten ze arme sloebers weer als vanouds links liggen. Sturen ze geen kaartjes, bellen ze niet op omdat ze denken dat je eenzaam bent. Het kan koud zijn in januari. Maar dat heb ik allemaal nog liever dan het huichelachtige zoetsappige gedoe van december.


İYorien van den Hombergh
28 november 2003

REAGEER !

terug naar boven

Kerstmis - Dick Bruna

White Christmas (1954) Met Bing Crosby-Dolan, Robert Emmett

Blackadder - Christmas Carol: Rowan Atkinson

Christmas With The Simpsons

Kerst In Volendam- Zangertjes Van Volendam

'n Ons Geluk - Frans Bauer