Friesland

Ze reden terug vanuit Harlingen. Het was al donker en vanaf de snelweg waren slechts een paar spaarzame lichtjes te zien in de verte. Friesland. Langs de weg stonden af en toe blauwe borden met onuitsprekelijke namen. Tjalleberd, Tijnje, Terwisscha.
'Wat een treurig gebied,' zei hij.
Ze knikte.
'Om depressief van te worden.'
Ze knikte opnieuw. 'Je zal er maar wonen.'
'Veel mensen gaan er weg,' zei hij.
'En komen niet meer terug.'
'Nooit meer.'
'In Groningen zie je nog wel eens mensen terugkomen. Maar hier?'
'Hier niemand.' Hij sloeg zijn hand op het stuur. 'Weet je wat ik ook deprimerend vind?'
'Nee?'
'Hoogeveen. Verschrikkelijk. Ben je daar wel eens geweest?'
'Ja. Niemand wil wonen in Hoogeveen.'
'Inderdaad. Dat bedoel ik.'
'En Beilen dan?' vroeg ze.
'Jezus!', riep hij opeens boos. 'Praat me niet van Beilen. Ik wil die naam niet meer horen. Bah.'
Ze zwegen en staarden naar de rode lichten van de auto's voor hen. Het was het enige dat er te zien was, totdat de koplampen een blauw bord deden oplichten. Drachten.
'Drachten!' riep hij. 'Nergens wonen zoveel gefrustreerde Friezen als in Drachten.'
'Oja?'
'Ja. Een voormalig collega van mij komt er vandaan. Wat een frusto. Ongelofelijk. Hij deed van die uitspraken als: de enige die ik meer haat dan de Groningers zijn de Leeuwarders. Moet je nagaan.'
'Nou ja, zeg. Maar ja, Drachten is dan ook een plaats zonder karakter,' zei ze.
'Een kruispunt van wegen. Meer niet.'
'Een toevallig groepje troosteloze huizen.'
Hij knikte. 'Kutfriesland,' zei hij.
'Kutfriesland.'
Even later reden ze de provincie Groningen in en eindelijk ontspanden ze een beetje.

reageer!

Naam:
E-mail:
Reactie op:
Opmerking:

Reacties:

Het leest meer als een fragment van een sprankelend verhaal. Een stukje zonder kop en staart, en dat is jammer, want ik vind het een lekker geschreven dialoog!
We want more...
Grandjeux, 23-2-2004

He man Groningers zijn heel gaaf!!!
Floree, 23-2-2004

Lekker dialoogje, dat kun je goed.
Ryara, 23-2-2004

Zo .........en wat is er mis met Beilen....uh?. Buiten de straat waar ik nu woon, ontspan ik me altijd als ik de provincie Drenthe aandoe. Maar goed, het zegt niets over de dialoog die je hier spetterend hebt neergezet, alhoewel ik er weinig diepgang in kan ontdekken. Denk ook niet dat dat de bedoeling was.
gr. Jonathan, 24-2-2004

En jij denkt dat Friesland zo erg is om te wonen? Man het is hier onwijs leuk wonen en geen kop die er aan denkt om te verhuizen. Er komen juist steeds meer hagenezen en amsterdammers deze kant op, bij ons zijn er pas 4 gezinnen komen wonen en dat in één woonwijk! Dus niet te snel conclusies trekken als je er totaal geen verstand van hebt!
Anoniem, 25-2-2004

Ik zie vooral sarcasme in dit stuk. Wie is dan degene die te snel conclusies trekt? De schrijver die vanuit beschouwing van twee totaal andere personen schrijft, of de lezer die het zich zo persoonlijk aantrekt?
Penthesilea, 25-2-2004

Ik vond het een vermakelijk stuk. Het is voor mij duidelijk dat het over twee kortzichtige mensen gaat die eigen tuin zo ophemelen dat ze geen oog hebben voor de schoonheid van een ander gebied.
Ik vind het sterk gedaan dat je een pure dialoog hebt geschreven waaruit zoveel te halen valt..
Groet,
Suzanne, 25-2-2004


Heel erg goed gedaan! Ik woon dan zelf wel al mijn hele leven in de hemelse provincie die hier als onderwerp door het leven gaat (tot nu toe altijd met veel plezier), maar dit is gewoon erg goed, ook al heb ik een andere mening dan de personages in dit verhaal.
Als laatste nog even dit: wat jou lukt als schrijver, en dat is erg knap, is echte reacties oproepen. En met een reactie bedoel ik dan meer als "Goed verhaal" of "Knap geschreven". Kijk eens naar de reacties die hier boven staan. De mensen denken erover na, en of ze het nou met je eens zijn of niet. Wanneer je mensen aan het nadenken kan zetten ben je volgens mij altijd goed bezig!
Mastergoth, 28-2-2004