Uitgaan


Zij gaat altijd op zaterdagavond uit. Bijster origineel is dat niet, want de halve westerse wereld kent de traditionele uitgaansavond op zaterdag. Maar dat maakt niet uit, want je gaat niet uit om origineel te zijn. Je doet het om met zoveel mogelijk mensen om je heen een beetje lol te hebben. En aangezien iedereen op zaterdagavond uitgaat, is de kans daarop op zaterdagavond gewoon het grootst. Daarom gaat zij altijd op zaterdagavond uit, zie je.

Uitgaan betekent in feite ook: ingaan. Je gaat weliswaar de deur uit, denkt ze, maar dan doe je je best om zo snel mogelijk ook weer ergens naar binnen te gaan.

Waar gaan ze vanavond heen? Welke kroeg nemen ze het eerst? Natuurlijk begint ze haar uitgaansavond in de buurtkroeg om de hoek, waar zich al meer van haar bekenden hebben verzameld. Ze hangt er een tijdje aan de bar om de laatste roddels uit te wisselen en kijkt af en toe over haar schouder of er nog meer bekenden binnenkomen.

Op het moment dat ze met voldoende vrienden denken te zijn, laten ze gezamenlijk de taxi’s komen. Want ze zijn niet van plan vanavond nuchter te blijven en onlangs is een van hen nog lelijk tegen de lamp gelopen bij een verkeerscontrole waarbij hij zijn rijbewijs moest inleveren. En taxi’s zijn in feite niet zo duur als je met een grote groep bent, zoals vanavond.

Grappen makend en giechelend schuiven ze dicht tegen elkaar op de achterbank. De taxichauffeur doet er het zwijgen toe. Hij moet nuchter blijven vanavond en niets is zo vervelend als een lallende groep dronken torren door de stad vervoeren terwijl je zelf geen slok hebt gehad. Het is dat hij op zaterdagvond een extra hoog tarief mag berekenen, omdat het nu eenmaal de traditionele uitgaansavond is, maar anders had hij vanavond liever op de bank met een pilsje naar een goeie film gekeken.

Ze laten zich bij de discotheek afzetten. Letterlijk en figuurlijk, want dit ritje blijkt vanavond opeens veel meer te kosten dan vorige week. De taxichauffeur heeft echt een rothumeur vanavond. Maar omdat zij dat niet hebben, betalen ze zonder morren het volledige bedrag en een van hen stopt er zelfs nog een flinke fooi bij.

Dat uitgaan ook ingaan betekent, wordt haar ook later op de avond steeds duidelijker. Ook het zesde en zevende pilsje gaan er immers wel in, en als een blonde marinier toenadering zoekt bij haar, wil zij daar ook met alle plezier wel op ingaan. Het wordt een vrolijke avond, die wat haar betreft vermoedelijk in een vreemd bed zal eindigen. Dat is wel lekker, vindt zij, zo’n avond vol verrassingen. Dat je van tevoren niet weet met wie je mee zult gaan. Daarom gaat zij altijd op zaterdag uit, begrijp je.

Het enige vervelende van zaterdagavond vindt zij de zondagochtend. Ze wordt wakker met een dood vogelnestje in haar mond, een spijker in haar kop en een wildvreemde gozer naast zich, in een onbekend bed in een vreemd huis. Ze vraagt zich af waarom ze hem gisteravond in het gefilterde licht van de discotheek zo sexy vond, want ze kan nu zelfs met het gefilterde licht door de gesloten gordijnen met de beste wil van de wereld niets aantrekkelijks meer in hem ontdekken. Ze stapt haastig het bed uit, maar haar hoofd is het met dat gehaast niet eens en ook haar maag begint zich ermee te bemoeien, zodat ze in plaats van bij de dichtstbijzijnde bushalte eerst bij het toilet staat, voorover hangend boven de pot, waarbij ze veel lawaai maakt zodat de marinier tegen haar zin toch wakker wordt en vanuit de slaapkamer vraagt of ze een gebakken of gekookt ei wil, waarna zij nog dieper over de toiletpot moet gaan hangen en alles, maar dan ook alles van de vorige avond eruit laat komen.

Als ze dan na een paar lange zure uren met veel beleefdheden en toast met een gekookt ei eindelijk in de bus zit en door het beslagen raam probeert te kijken, vraagt ze zich voor de zoveelste keer af waarom ze toch elke keer op zaterdagavond zo graag uitgaat. Het kan er bij haar niet in dat de zaterdagavond de beste avond van de week is. Misschien kan ze op donderdag wel veel leukere mannen tegenkomen. Maar wie gaat er nou op donderdagavond uit? Haar vrienden in elk geval niet.

Ze vermoedt dat ze de volgende week zaterdagavond weer mee zal gaan, als altijd. Gewoon, omdat het dan zaterdagavond is. En dat is nu eenmaal de traditionele uitgaansavond, daar kan ze niets aan doen. En je weet maar nooit wie je dan weer tegenkomt.


reageer!

Naam:
E-mail:
Reactie op:
Opmerking: