Nieuwe Schrijfsels - Nieuwsbrief

Nr 3 - juli 2003

Nieuws

Handboek

Column

Links

 

 

 

Nieuws

 

 

Op de website:

Nieuw Verhaal op de site: In het diepe

Mijn column over Kalende Mannen van de vorige keer plaatste ik op www.columnx.nl en een van de columnisten aldaar, Archangel genaamd, schreef er zowaar een reactiecolumn op. Zou hij misschien zelf kaal zijn ?

De nieuwsbrieven zijn een week nadat u ze hebt ontvangen ook terug te vinden via de website.

Lees de commentaren in het gastenboek en zet er zelf ook eens iets in!

In de maand juni telde de site 171 bezoekjes

Op 25 juni werd de site voor de zevenhonderdste keer bezocht sinds de lancering op 13 april jongstleden.

Nieuwe Schrijfsels ontvang je elke eerste woensdag van de maand in je mailbox, behalve in augustus. De volgende editie verschijnt op 3 september 2003.

Wil je iets aan me kwijt? Gebruik het contactformulier!

Help mee om mijn site in de top vijftig te houden. Klik op de stemknop op de homepage.

Gelezen in juni :

Tijdelijk Nieuw-Kees van Kooten
Tijdelijk Nieuw - Kees van Kooten

Korte stukjes op z'n Kootiaans, maar ik vond ze toch minder leuk dan ik verwacht had. Ik kreeg de indruk dat hij deze keer vooral zijn best heeft gedaan om leuke slotzinnen te bedenken. Die sleept hij er soms met de haren bij. Maar toch wel weer lekker om te lezen, hoor.

Kriebelvisje - Meindert Talma
Kriebelvisje - Meindert Talma

Waarschijnlijk vooral leuk voor noorderlingen. Een apart en grappig boek dat als 'roman' wordt aangeprezen terwijl het eigenlijk korte verhalen zijn rond één thema. Het aardige is dat er tegelijkertijd een cd bij het boek is uitgekomen, met dezelfde titel. Elke song verwijst naar een hoofdstuk uit het boek. Of andersom, natuurlijk. Misschien schaf ik die ook nog wel aan.

Beluisterd in juni:

Hail To The Thief - Radiohead
Hail To The Thief - Radiohead

Postcards From Downtown - Dayna Kurtz
Postcards From Downtown - Dayna Kurtz

Geschreven in juni:

.. een twaalftal pagina's voor mijn roman-in-wording ...
.. een verhaal over vriendschap, als inzending voor de Lezersoproep Vrij Nederland ...
.. twee columns ...
.. vele niet publicabele stukjes ...

Uit het handboek:

Schrijven doe je om gelezen te worden - desnoods door die ene lezer: je zelf. De meeste schrijvers zullen zich dan ook afvragen of het werk dat uit hun printer rolt goed is - goed genoeg om te laten lezen, voor te dragen of om te publiceren. Om dat te bepalen zul je de pagina's eerst zelf kritisch lezen, maar je bent als schrijver lang niet altijd een goed beoordelaar van je eigen werk. Je weet wat je bedoeling was met je verhaal en je gedicht, maar of je ideeën daadwerkelijk uitkomen is de vraag. Zelfs de simpelste spelfouten zie je als schrijver vaak niet. Je zult dus iemand anders moeten vinden die als proefkonijn én als kritisch lezer kan dienen.

De meest voor de hand liggende lezers zijn vrienden, famlieleden en naaste collega's. Zij hebben je immers al maandelang over je schrijfwerk horen praten en zijn nu wel benieuwd wat al dat werk heeft opgeleverd. Vaak wordt er gewaarschuwd voor deze intimi: ze zouden niet genoeg afstand hebben en je omwille van de lieve vrede stroop om de mond smeren. En als je niet oppast, krijg je jarenlang ruzie met zuslief, vanwege haar wat al te scherpe oordeel. Grootste probleem daarbij is dat je meelezers je manuscript niet los kunnen zien van jouzelf, de auteur. Ondanks deze waarschuwingen valt er wel wat te zeggen voor het inzetten van famlieleden, vrienden en collega's in de eerste leesfase. ...

Uit: Maaike Molhuysen en Louis Stiller. Handboek voor schrijvers / deel 2003-2004

terug naar boven

Paul Brent - First Swim

Hail To The Thief - Radiohead

Postcards From Downtown - Dayna Kurtz

MUZIEK: Heard in the Scene-Heleen van den Hombergh

Ether Song-Turin Brakes

Column

Handsfree

Ik luister naar het nieuws op de radio. Zweeds onderzoek heeft aangetoond dat het geen moer uitmaakt of je nou handsfree zit te bellen of gewoon, je maakt evenveel brokken in het verkeer. Da's ook zonde van al die investeringen die bedrijven voor hun medewerkers in Nederland hebben gedaan. De stem van de nieuwslezer lijkt verdacht veel op die van Harm Edens, presentator en komedieschrijver. Ik ken hem van het zogenaamde satirische programma Dat was het nieuws, of Dit was het nieuws, daar wil ik vanaf zijn, waarbij hij erg zijn best doet om op de Engelse versie van dit programma te lijken maar bij lange na niet zo grappig is. Vooral het scheve bekje dat hij na elke zorgvuldig geconstrueerde punchline trekt, gaat me na twee keer al de keel uithangen. Bovendien is de humor ongelofelijk seksistisch, veel erger dan in de BBC-versie. Nu ben ik de beroerdste niet als het om schuine bakken, kroegentaal of dubbelzinnigheden gaat, maar het hele programma lang worden dergelijke bouwvakkergrollen gemaakt, werkelijk beneden alle peil.
Elke uitzending kent naast de twee vaste komedianten wiens namen mij ontschoten zijn, ook twee gasten. Laatst was Hans Dijkstal te gast. In het begin zat hij hartelijk mee te lachen, want ook hij is de beroerdste niet. Met Hans kun je immers best lol hebben. Maar na de zoveelste toespeling op Monika Lewinski's zuigkracht veranderde zijn gulle lach toch wel in een zuur mondje. Ik had met hem te doen. Ik zelf kon het toestel immers gewoon uitzetten, terwijl hij gedoemd was het hele verdere programma uit te zitten. En dat niet alleen, hij verbond er zijn naam ook nog aan. Wat zal hij zich geschaamd hebben tegenover zijn vrinden bij de VVD. Misschien heeft hij er na afloop toch iets van gezegd tegen de programmaleiding. En aangezien de omroep geen boze gezichten wil bij de VVD, vooral nu het omroepbestel weer eens flink ter discussie staat, moeten ze ter plekke besloten hebben om Harm Edens de deur te wijzen. Ik heb hem daarna namelijk niet meer met het programma op tv gezien. Maar dat kan ook aan mij liggen. Nu werkt hij klaarblijkelijk bij de radio nieuwsdienst, zo te horen. Zulke mensen krijgen op de een of andere manier altijd wel weer een baantje. Hoe ze het doen, je weet het niet. Daar zouden de binnenkort ontslagen defensiemedewerkers nog wat van kunnen leren.
Toch werkt het niet, Harm Edens als nieuwslezer. Want toen hij dat bericht voorlas over dat Zweedse onderzoek naar handsfree bellen, kon ik dat echt niet serieus nemen. Sterker nog, er kwamen onmiddellijk associaties bij me naar boven, geconditioneerd als ik ben geworden door de stem van die man. En dan ook nog een Zweeds onderzoek.. Wat wil je nog meer. Dus ik wachtte met spanning na het voorlezen van dit bericht op de punchline: "Handsfree seks is in Zweden echter veilig verklaard". En ik zag zijn scheve bekkie er meteen bij. Bah.


©Yorien van den Hombergh
23 juni 2003

REAGEER !

terug naar boven

 

www.harmedens.nl.nu

handsfree bellen
Handsfree

Links

Op internet te vinden:

Kijken & luisteren met RealAudio naar 'Dit was het nieuws' met Hans Dijkstal uitzending 14 juni

Meer weten over Meindert Talma

www.meinderttalma.nl

Meer columns lezen

www.columnx.nl

column.pagina.nl

terug naar boven