Nieuwe Schrijfsels - Nieuwsbrief

Nr 10 - mrt 2004

Nieuws

 

 

 

Nieuwe stukken

Op de website zijn nieuwe stukjes geplaatst. De rubriek Stukjes was de laatste tijd een beetje in het slop geraakt, maar nu vind je er weer kersverse tekstjes, zoals:

Friesland - een dialoogje
Hierop heb ik inmiddels ook al veel reacties ontvangen. Het onderwerp spreekt blijkbaar tot de verbeelding.

Schrijflog
Ik had al een weeklog, dat ik regelmatig aanvul met persoonlijke bespiegelingen en reacties op gebeurtenissen in mijn leventje. Maar daarnaast ben ik via weblog ook met http://schrijf.web-log gestart, om dagelijks een klein fictief stukje te publiceren. De stukjes ontstaan spontaan in reactie op fotootjes op internet of aan de hand van losse openingszinnen. Ze zijn over het algemeen lichtvoetig. Je vind ze niet alleen via schrijf.web-log.nl maar ik publiceer ze ook op mijn eigen site in de Stukjesrubriek: schrijflog

Foute stukken

In de vorige Nieuwe Schrijfsels (nr 9) stond de column met de titel Effe schrikkelen. Daarin beweerde ik onder meer dat we in 2000 de schrikkeldag hadden overgeslagen. Fout! Uit nader historisch onderzoek blijkt de 29e februari 2000 wel degelijk te hebben bestaan. Dat was effe schrikken, want de bodem werd daarmee natuurlijk onder de gehele column weggeslagen. Schaamrood op mijn kaken. Ik zou zeggen, gooi die column dus maar gauw weg. Trouwens, over weggooien gesproken: lees vooral ook de column van deze keer!

terug naar boven

Roman gelezen

Zoals de vorige keer vermeld, liet ik het manuscript van mijn roman aan twee andere mensen lezen. Dat was ontzettend spannend! Inmiddels hebben beide lezers enthousiast gereageerd. Dank dank dank. En beiden vinden het boek uitgeefwaardig!. Dat doet een mens goed. Het waren natuurlijk wel kritische lezers, dus ik heb de nodige op- en aanmerkingen gekregen, die ik nu ga verwerken. En daarna: het strijdperk der uitgevers in! Maar dat gaat nog wel even duren, hoor. En ondertussen zit ik al te broeden op een volgend boek....

terug naar boven

Weeklog

Sinds vorige keer heb ik veertien nieuwe logjes toegevoegd. Sommige gaan over muziek:

Meeneuriën

Tony danst met zijn bas

Andere gaan over films:

Finding Forrester

Mooie hoes dus mooie film

En er zijn ook een paar andere onderwerpjes:

Elfje twaalfje

Meest gastvrije gastgezin

Timmy en de zwaartekracht

Ga ze gewoon allemaal lezen op http://yorien.web-log.nl !

terug naar boven

 

Statistics

Het bezoek blijft gestaag komen op mijn officiële homepagina. In februari weer twee feestjes gehad: Op 8 februari zetten we een vlag bij nummer 2200 en op 22 februari aten we gebak bij bezoek nummer 2300.

In de maand februari werd de website in totaal 209 keer vereerd met een bezoek. Sinds het begin werd ie 2372 keer bezocht.

Wil je iets aan me kwijt? Gebruik het contactformulier!

terug naar boven

How to Write for Animation-Jeffrey Scott

Inpakken & Wegwezen / 2002

Weg met die troep !-D. Smallin

Schrijfwijzer / druk 4 - J. Renkema

Over leven en schrijven-Stephen King

Het geheugen van de stad-Anil Ramdas

Geheugen, spreek-Vladimir Nabokov

Je geheugen verbeteren voor Dummies-Arden

Het geheugen van het hart-Paul Pearsall

Help ! De pers belt !-Simons, S.

Schrijven voor kinderen-W. Daniels

Schrijven voor het Web-Geert Poort

Journalistiek schrijven voor krant en vakblad-Henk Donkers

Hoe schrijf ik mijn levensverhaal-R. Crispijn

Hoe schrijf je talent?-Nellie Vermaat

Het geheim van de schrijver-Renate Dorrestein

Schrijf het van je af !- Price, A.

Schrijven met effect-MariŽt Hermans

bestel nu

EBOEK VERHALEN 2003

door Yorien van den Hombergh
 

Column

Dumpen

Het is maandag, dus de container moet weer aan de weg gezet worden. De ene week de groene, de andere week de grijze. We hebben een mooie kalender van de gemeente gekregen, maar ik kijk 's morgens gewoon naar buiten en sluit me aan bij de meerderheid van de straat. Grijs vandaag.
De container moet op een speciale manier op de stoep gezet worden, zodat de automatische grijparmen van de vuilniswagen hem moeiteloos kunnen optillen, leegschudden en terugzetten. Een vuilnisman komt er tegenwoordig zijn auto niet meer voor uit.

Ik zit 's middags op mijn werk achter de netwerkcomputer. Ik typ een stuk, reken wat uit, zoek er wat bij, typ weer een stuk. Oh ja, niet vergeten op te slaan. Ik klik op het save-knopje maar opeens: hopla! Een blauw scherm. "Fysieke geheugendump gestart", zegt het scherm en er loopt meteen een zenuwachtig tellertje.
Fysieke geheugendump. Ik heb geen verstand van automatisering, maar het klinkt nogal ernstig. Zoiets als totale amnesie.
Ik bel de helpdesk en wacht op redding. Ondertussen proef ik de woorden op mijn tong: Fysieke. Geheugen. Dump. Geen mentale geheugendump, nee nee, een fysieke, denk erom. Het tellertje is nu al bij vijfentachtig. Dat gaat rap.
Ik stel me de grijze container van vanochtend voor en verbeeld me hoe al mijn herinneringen, al mijn ervaringen, al mijn kennis, al mijn informatie, kortom mijn complete geheugen, zich uit mijn hersenen losrukt en als een stroom van losse brokjes tevoorschijn komt om uiteindelijk op de bodem van de grijze container te belanden.
Misschien is dat helemaal niet zo'n slecht idee. Alle vervelende herinneringen dumpen, je ingesleten gewoontes weggooien, je aangeleerde onhebbelijkheden definitief bij het vuilnis zetten. Met een schone lei beginnen. Een frisse blik. Een nieuwe kijk. Van de ene verbazing in de andere vallen. Ja! Maak je hoofd leeg en gooi die container zo vol als je kunt. Zet hem ogenblikkelijk aan de weg, voordat je je kunt bedenken. Nog even en de automatische grijparmpjes zullen je voorgoed verlossen van alles wat je creativiteit in de weg zit…..

Oh. Daar is de helpdesk al. Het probleem wordt snel verholpen. Dat ene document is definitief verloren gegaan, maar de rest is er allemaal nog. Nou ja, jammer dan. Voor ik het weet schuif ik weer achter het beeldscherm en zit ik gewoontegetrouw een stukje te typen, iets uit te rekenen, er iets bij te zoeken, en weer iets te typen. Helaas. Die fysieke geheugendump was niet meer dan een illusie. Weg ermee.

©Yorien van den Hombergh
1 maart 2004

 

REAGEER !

terug naar boven

Dump-Charles den Tex

Gevonden voorwerpen-Volkert Vos

De troep van Joep-Rindert Kromhout

Hoe gooi ik een adviseur eruit-M. van Oorschot

Dump Your Hang-Ups-Robert A. Schuller

Dump This Book While You Still Can!-Marcel Benabou

Body Dump-Fred Rosen

Gekleurd Geheugen-Graaf, E. de

Gebruik je geheugen-Tony Buzan